Första mötet i Grythyttan, 6 sept

den

Vi diskuterade vad som kunde vara intressant att fokusera på och beslöt oss för att inventera behoven lite noggrannare och satsa på olika teman vid olika tillfällen.  
Denna gång fick vi lära oss att fläta armband. Nästa möte lördagen den 16/9 se nedan!

Vi tänker oss att till exempel trasiga datorer, stereoapparater, hushållsmaskiner, textilier, blixtlås cyklar och liknande prylar kan vara intressant att ta med och laga tillsammans vid träffar i stället för att slänga.

Kanske kan även större problem finna början till sin lösning vid mötena. Vem har t.ex. erfarenhet av att elda i förugn till en panna och kan ge lite tips och råd vid uppstart, vem kan slutföra konverteringen av en cykel till elcykel… dvs. koppla det elektriska rätt? Vem är bra på att ta bort stubbar och skulle kanske kunna åta sig att göra det … mot betalning förstås.

Och vem har kanske en idé om att utveckla en app, men inte lärt sig hur man gör för att få till det eller vem har ett manuskript till en bok liggande i byrålådan och skulle vilja ha hjälp med korrekturläsning, textbearbetning, layout och utgivning?  Vem skulle vilja lära sig att konstruera en geodom?  eller ett hus av lera och halm? eller en shoppingkära som är betydligt bättre, än dem som finns på den svenska marknaden (”Dramaten”) …Och vem är bra på att fiska och skulle vilja ta en fisketur… ja möjligheterna är oändliga.

Grundidén är att agera småskaligt, lokalt och lågteknologiskt. Det finns många idéer kring detta. Schumacher talade redan för drygt 50 år sedan om detta.

En närliggande idé är bytesringar, där man byter varor och tjänster och ersätter varandra med en lokal valuta, s.k. Lets.

Bilkollektiv är ytterligare en verksamhet, som har som mål att ta vara på och utnyttja resurser på ett så effektivt och energisnålt sätt som möjligt.

Hur småskaliga aktiviteter kan introduceras och appliceras i den värld vi lever i, fokuserar man på inom organisationen Intermediate Technologi.

Läsvärt om gender och utveckling. Faktum är att vi i Sverige tycker att vi är ganska bra på bistånd i utvecklingsländer, men frågan är om vi är så bra på att utveckla vår egen landsbygd/glesbygd. Våra grannländer Danmark och Norge har en del att lära oss om småskalighet, en levande landsbygd och lokal samverkan.

Att laga i stället för att slänga, att handla begagnat på loppis och att tillverka saker själv eller köpa handgjort i stället för att köpa nytt massprocucerat, -oftast av plast och importerat från Kina, att odla och plocka bär & svamp till husbehov är en postindustrialistisk livsstil, besläktad också med compact living, tiny house movement, frivillig enkelhet, minimalism, naturliv och downsizing.

Lagningscaféer poppar upp lite här och var, liksom andra samarbetslösningar.
Se Smartakartan!

Inspiration


Peter Tysklind visade oss hur man gör armband och hade ett verktygskit med sig. Vi drack kaffe och åt kanelbullar, som Jenny Eknor från Studiefrämjandet tagit med. Att prata och ha trevligt, medan man gör saker tillsammans är själva grejen. Av cirkeln blev denna första gång en triangel, men vi hoppas kunna runda av hörnen framöver.

Uppmärksammande av Nerikes allehanda

Nästa lagningscirkelmöte i Grythyttan blir lördagen den 16/9 10-16, på Erik Andersgatan 4 på Åsen, i samband med den årliga storloppisen på Åsen.
Tag gärna med din egen lilla verktygslåda till lagningssammankomster!

Skriv nedan vad du skulle vilja ha hjälp med eller vad du kan hjälpa till med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *