December 2019 i Grythyttan – till tippen med det olagade

den

Utvärdering och lärdom av lagningscafé-verksamheten


Det vi inte lyckades laga under året kördes, med sorg i hjärtat, till tippen som skrot

Socialt och lärorikt

Jag har under året medverkat vid lagningscafé-träffar i både Bredsjö och Nora och det har varit mycket trevligt. Vi har lagat en del, ätit god kvällsmat tillsammans och lärt oss av varandra. Själv har jag lärt mig en del elektronik, vilket jag inte är någon hejare på och jag har lärt känna många trevliga människor.

Lönsamhet i pengar mätt, tveksam

I ärlighetens namn, så har vi bara lyckats laga en bråkdel av vad vi haft ”i potten”, men det är nog mest tiden, som begränsat oss. Årets sista lagningsträff i Nora och tillika invigning av den nya samlingslokalen, lämnade jag med en släpkärra full med elektronik. De flesta prylarna hade småfel, en del hela, men inte senaste modell. Jag körde till Gyltbo återvinningsstation med prylarna och sa till personalen: Välj ut vad ni vill till Återbruksladan och kassera resten! Personalen sa: ”Det är ingen efterfrågan på gammal teknik nu” och valde att spara två fiolfordral och kasserade resten.

Cirkulär ekonomi och  minimalism kontra kapitalism

Det gjorde förstås lite ont i mitt hjärta, men det var samtidigt ett nyttigt möte mellan realisten och samlaren i mig. Det som jag för tillfället inte använder och som jag sannolikt inte kommer att laga och/eller använda inom en månad eller så, har inget bruksvärde för mig, det tar bara upp plats.

Min inre kamp sker mellan ett mer österländskt synsätt, à la zenmästaren D T Suzuki och det västerländska, som går ut på att äga och ha det man uppskattar, såsom diktaren Ralph Waldo Emerson beskriver det. Marie Kondo med KonMari-metoden och Jonna Bornemark, Det omätbaras renässansEn uppgörelse med pedanternas världsherravälde är inne på den mer österländska linjen.
Osho, Bhagwan-rörelsens grundare såg också problematiken och uttryckte den såhär:
Om du älskar en blomma, så plocka den inte för då dör den och slutar vara det du älskar. Så om du älskar blomman, så lämna den. Kärleken ligger inte i ägandet, utan i uppskattningen (beundran). Han var också samlare: Böcker och Rolls Royce-bilar. Så han visste vad han talade om!

Så vad gör jag nu?

Jag har tagit första stora steget, känns det som. Nu är det bara att fortsätta. Du fick inte chansen att rädda något i första släpkärran. Den chansen fick personalen på Gyltbo. Du ska emellertid få chansen att rädda det du har användning för innan jag slänger resten på tippen. Titta in här och hojta till om det är något du har användning för och vill ha! Jag kommer fortlöpande att lägga upp prylar där, som jag känner att jag är färdig med.

”Lev mer, äg mindre!”

Kanske kommer jag också på något sätt att dokumentera min avmaterialiseringsprocess, som efter många, många år av samlande nu äntligen tycks börja ta fart. Det var ju en ”återvändsgränd”. Känner du igen dig? Vi kanske kan starta en studiecirkel, där vi stödjer varandra på vägen att skapa en personlig tillvaro, där endast de nödvändigaste prylarna tillåts vara väsentliga i våra liv.

Naturligtvis kommer jag att satsa på att underhålla och laga dem, så lagningscafe-tanken kommer jag att bli trogen.

Jag har också en idé inför det nya året.

Vi har ju parallellt med lagningscirkeln inom Studiefrämjandet bl.a. drivit en Vegansk matlagningscirkel, en Odlingscirkel och Spelaftnar.

Jag tänker mig att jag i anslutning till dessa aktiviteter kan starta upp och driva en bytescirkel/bytesring baserad på LETS-idén. Jag har tidigare drivit en sådan bytesring i Göteborg, men när jag för 18 år sedan flyttade till Grythyttan, så valde jag att avsluta mitt engagemang i just den, eftersom en av grund-idéerna är lokal ekonomi (LETS = ”Local Employment and Trade System”).
Jag kan då i anslutning till träffarna hålla i kortseminarier om lokal bytesekonomi och deltagare kan ta med sådant som de tycker ligger oanvänt hemma och byta till sig sådant som de istället behöver, både varor och tjänster.  Om det är mindre prylar, så kan jag ta med dem mellan träffar i Nora-Bredsjö och Grythyttan, då jag brukar frekventera Lagningscaféet på samtliga dessa orter och naturligtvis kan deltagare även åka med mig från Grythyttan om så önskas.
svenigrythyttan@gmail.com
073-9286390
Things from Grythyttan

En kommentar Skriv kommentar

  1. Catarina Östlund skriver:

    Vilken himla fin sak! Det här ska jag dela på Facebook så att alla på min ort får se. Väldigt bra tips på en sak som kan göras nu när vi inte ska konsumera, för växthuseffektens skull! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *